Najave

Ženskom stranom književnosti - Mani Gotovac

Sinoć je (četvrtak, 22. veljače 2018.) Ženskom stranom književnosti u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod prošetala Mani Gotovac.
Žena snažnog ženskog srca i lucidnog muškog uma, jedna od najautentičnijih osoba hrvatskog kulturnog života, ona koja je i britka, i šarmantna, i rječita, i dosjetljiva, i strastvena, ona koja uporno traga za onim što je, na prvu, nevidljivo kako u životu tako i u teatru, ona koja traži život tamo gdje drugi samo uživaju u zanatu.
Mani je govorila o kazalištu kao ljubavi, o žudnji stvaranja i eksperimentiranja, o potrebi istraživanja u teatru, o kazalištu kao otporu ljudskoj gluposti, o barunici Castelli od vremena Bele Krleže do Severine.
Mani je govorila o društvu čija preslika je u kazalištu, o glembajevskim svijetovima, donjomrdušanskim mentalitetima i molijerovskim licemjerima.
Ni literatura ni drama ne bježe od života.
Mani je govorila o svom romanu Ćutim te u kojemu progovara o najstrašnijim tabu temama današnjice, o tome koliko ćutimo druge, o disfunkcionalnoj obitelji kao posljedici disfunkcionalnog društva, o današnjem društvu koje čvrsto stoji iza one Držićeve amor nije amor, zlato je amor.
Mani je s nostalgijom dodirnula sedamdesete godine prošlog stoljeća, Hrvatsko proljeće i san o Hrvatskoj. .. Vrijeme u kojemu se željelo... sanjalo...
Mani je opstala i u ono i opstaje i u ovo vrijeme. Pokreće ju inat. Tvrdoglavo nosi teret života.
I životno iskustvo se, gotovo samo od sebe, gura na papir, u tekst. I nastanu onda Fališ mi, Snebivaš me, Ćutim te...
Mani je progovorila i o tugama i gubitcima. I što učiniti kada te tuga ne napušta i kada se svi sklanjaju pred nesrećom. Izdržati... izdržati... izdržati Mani će reći: Anu nisam zaboravila... samo sam izdržala. Ali, ja bih nadodala, uvijek Fališ mi.
Fališ mi, Mani bi i danas, kaže ona, rekla Gorkome. Gorki je metafora ljubavi. One ljubavi koj je bezrezervna... One ljubavi koja je vječna dok traje, one ljubavi koja je poziv na iskrenost, koja je dar, koja je... sve.
Mani je sinoć, pred prepunom dvoranom knjižnice, ne libeći se ni vremešnosti ni životnog iskustva raskopčala svoju dušu i stavila ljubav na mjesto gdje joj je i mjesto. U središte čovjeka... u potrebu za nekim koga ćemo ćutjeti...

Mani, hvala.

Hvala i svim Brođankama i Brođanima na dolasku, vama koji ste, uz samu Mani potvrdili da i obični četvrtak može biti lijep ukoliko se hoda ženskom stranom književnosti.

DSC 1361

Nalazite se ovdje: Knjižnica Najave Ženskom stranom književnosti - Mani Gotovac