Najave

Vremeplov kroz razglednice

VREMEPLOV KROZ RAZGLEDNICE - Slavonski Brod nekada i sada

Svim stanovnicima grada Slavonskoga Broda čestitamo Dan Grada!

„ Protegla se Sava svojom dužinom kroz našu lijepu Zemlju, svojim tokom natopila slavonsku ravnicu, nanizala je na svoje obale brojna naselja poput đerdana oko vrata naših snaša i djevojaka.

Svako naselje u tom nizu blista svojom poviješću, plementišću i radinošću svojih žitelja, ljepotom ruha i slatkoćom kruha. (...)
A Brod se u nizu naselja smjestio negdje oko sredine Savina protoka kroz Slavoniju. Čini mi se kao da je mnoštvo u potrazi za boravištem zastalo baš na brodskom području zaštićeno blagim brdima i drvećem. Uz ponekada jogunastu Savu ljudi su nekoć davno upalili obiteljska ognjišta, postupno su ogradili svoja staništa, učvrstili svoja boravišta.
Povijest grada Broda je duga: od davnoga naselja iz neolitika pa do naših dana naselje je raslo, prolazilo kroz teškoće i pogibelji povijesnih lomova i prekretnica. (...)
No, ipak povijest Broda- hrvatskog ljepotana na Savi potiče promišljanja o povijesti općenito (magistra vitae) i ona je prije svega usmjerena otkrivanju tijeka i ljudskih događanja i pouzdanoga utvrđivanja njihova sjećanja.
Ti su pak događaji sami po sebi puni tajni koje su zanimljive za istraživanje, često su skup brojnih i raznih činitelja, raznovrsnih pokazatelja, ali im je jasno prepoznatljiva sastavnica– čovjek. (...)

Svaka bi rasprava o Brodu bila zapravo razgovor o temeljnih pitanjima našega svijeta, vremena u kojemu živimo, o Domovini kojoj pripadamo. O pravima i dužnostima prema građanima i gradu, o željama i nadama.
O životu, ljubavi i smrti.
Hrvatski ljepotan na Savi- živi, teži napretku i radi za boljitak!“

Josip Ščrbašić, Mjestopisi Brodskog Posavlja

Sve fotografije možete vidjeti na ovoj poveznici -> KLIK

96767608 1418208405032765 2267220356890624000 n

Nalazite se ovdje: Knjižnica Najave Vremeplov kroz razglednice