Brodensia

U Noći knjige 2014.

Noć knjige manifestacija je kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture, čitanja, autora i izdavaštva.

 

Treća Noć knjige obilježena je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod odličnim programom koji je posjetilo 600-tinjak Brođanki i Brođana.

Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“, OŠ „Hugo Badalić“ i OŠ „Antun Mihanović“ u pratnji svojih profesorica upoznali su Vukovarku Julijanu Adamović, autoricu dječjeg romana Da ti pamet stane, ali i naslova za odrasle Kako su nas ukrali ciganima i Konzerviranje. Julijana Adamović dobitnica je književne nagrade Kiklop. Program je vodila Ružica Bobovečki, dipl. knjižničarka s Dječjeg odjela.

U predvorju Knjižnice otvorena je izložba skulptura Ive Krajnovića, Brođanina koji godinama živi i radi u Zagrebu, čovjeka u čijim su mislima svakodnevno Slavonski Brod i Podvinje. Izradio je prepoznatljive skulpture Šokca i Šokice koje se nalaze u krugu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu i u Podvinju, kao i skulpturu sv. Ante ispred župne crkve u Podvinju. Izložbi su nazočili gradonačelnik Mirko Duspara i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, a program je vodio Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice. Đakovčani Sanja Hajduković (vokal) i Josip Molnar (gitara) izveli su uglazbljenu pjesmu Odlazak Tina Ujevića.

Milana Vlaović osvojila je brodsku publiku vrlo dobrim poznavanjem književnosti i iznesenim životnim stavovima iz kojih se vidi da je život pod reflektorima nije promijenio. Govorila je o životu u rodnom Metkoviću, u provinciji koja oduvijek daje odlične teme za književnost i kazalište, jer su zakonitosti koje vladaju u malim sredinama svugdje iste. Tema su njezinih romana žene iz provincijske sredine koja nose specifična imena: Vesela, Marta, Rašeljka, Nedjeljka..., svaka sa svojom sudbinom. Program je vodila mr. sc. Darija Mataić Agičić, zamjenica ravnatelja.

Stari Mačak Tom (Tomislav Goll) i gitarist Hrvoje Bilić glazbenim su vremeplovom uživo mnoge posjetitelje vratili u mladost.

Tribinu o SF književnosti vodili su Leon Maglić, Ivan Lutz i Gordan Sundać, Brođanima dobro poznati istinski zaljubljenici u SF. Svaki je voditelj predstavio najuspješnijeg autora po vlastitom odabiru, odgovorili su na nekoliko pitanja iz publike i zasigurno su živom riječi pridobili još ponekog budućeg čitatelja SF-a.

Filmska projekcija iznenađenja: Zona sumraka, 2 epizode.

U Noći knjige 70 je Brođana postalo novim korisnicima Gradske knjižnice - besplatno na šest mjeseci.