Obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica 11. studenog, obilježen je 2013. u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod gostovanjem dr. sc. Aleksandre Horvat, red. prof.,

u organizaciji Društva knjižničara Slavonski Brod i Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Pozdravne riječi uputio je Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Profesorica Horvat održala je predavanje o sadašnjem trenutku u hrvatskom knjižničarstvu: novi zakon o knjižnicama, knjižničarstvo kao interdisciplinarna struka, autorsko pravo, privatnost, pravo korisnika na slobodan pristup informacijama, obrazovanje knjižničara...

Profesorica Horvat istaknula je činjenicu da je Google smanjio razliku između znalaca i neznalaca jer se putem računalnog pretraživača lako dođe do informacija. Međutim, u Hrvatskoj postoji generacija koja ne koristi internetske usluge. Knjižnica je namijenjena onima koji nemaju internet i još se uvijek imaju potrebu okupljati u knjižnicama.

Predavanju je nazočilo 25 knjižničara s područja Brodsko-posavske županije. Na kraju su knjižničari imali priliku postaviti pitanja i dobiti odgovore od sveučilišne profesorice koja ima cjeloživotno iskustvo rada unutar knjižničarske struke (pročelnica Katedre u više mandata).

Riječi zahvale uputio je Goran Vučković, predsjednik Društva knjižničara Slavonski Brod.

Upravno vijeće Gradske knjižnice Slavonski Brod na prijedlog djelatnika Knjižnice, u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica snizilo je ili ukinulo naknade za korištenje pojedinih usluga Knjižnice.